O Fakultetu strojarstva i brodogradnje

Na ovoj stranici koristimo kolačiće kako bi korisnici mogli pristupati svojim korisničkim računima te za potrebe analize pristupa fakultetskim stranicama. Nastavljanjem korištenja ove stranice pristajete na kolačiće.

Obavijesti vezane za pandemiju COVID-19

O Fakultetu strojarstva i brodogradnje

Fakultet strojarstva i brodogradnje (FSB) kao sljedbenik Visoke kraljevske tehničke škole, utemeljene 1919. godine, ima gotovo stoljetnu tradiciju. Tijekom sva ta desetljeća FSB je vodeća institucija u obrazovanju, znanosti i stručnosti u Republici Hrvatskoj, u području strojarstva i brodogradnje, a zadnja dva desetljeća i zrakoplovstva. Kontinuirano i odgovorno obrazuje mlade naraštaje, ali provodi i cjeloživotnu izobrazbu stručnjaka koji su perjanice razvoja velikog dijela gospodarstva te generator ideja njegova razvoja. Surađujući s brojnim akademskim institucijama u Hrvatskoj, ali i izvan nje te s gospodarstvom, uživa visok ugled u međunarodnoj akademskoj zajednici i gospodarstvenim subjektima. Da bi tako i nadalje ostalo te s ciljem ostvarivanja što boljih rezultata u nastavnoj, znanstvenoistraživačkoj i stručnoj djelatnosti, usvojena je Strategija razvoja za sljedeće desetljeće (2014. – 2025.). U nastavne, znanstvene i stručne aktivnosti uključuju se najnovija znanstvena postignuća iz postojećih područja (konstruiranja, brodogradnje, zrakoplovstva, energetike, termotehnike i procesne tehnike, motora i vozila, proizvodnih tehnologija, industrijskog inženjerstva, inženjerstva materijala), a otvaraju se i nova (računalno inženjerstvo i simulacije, mehatronika i robotika, medicinsko inženjerstvo, nanotehnologije, vojne tehnike, mjeriteljstvo, osiguravanje i upravljanje kvalitetom). Danas Fakultet čini 13 zavoda, 40 katedri i 44 laboratorija smještenih u 4 zgrade te oko 400 zaposlenih, od toga gotovo polovica u znanstveno-nastavnim zvanjima.

Na Fakultetu se izvodi 5 studijskih programa, studiji strojarstva, brodogradnje i zrakoplovstva na preddiplomskom i diplomskom studiju te doktorski i specijalistički studij, koje pohađa oko 2350 studenata. Znatan dio svojih aktivnosti Fakultet temelji na svojim laboratorijima koji su specijalizirani za različita područja iz svog širokog spektra aktivnosti. Stalnim unaprjeđenjem rada i opremljenosti, 6 laboratorija akreditirano je prema EN ISO 17025 i nositelji su državnih etalona.

Posebno bogatstvo na Fakultetu su studentske udruge, njih 10. Projektima koji se realiziraju u okrilju studentskih udruga, studenti pretaču stečena teorijska znanja u praktičnu primjenu. FSB puno drži do sportskih aktivnosti studenata koje se odvijaju u okviru sportske udruge “Omega”, jer s jedne strane po latinskoj poslovici “Mens sana in corpore sano” to je dobro za uspješno svladavanje studija, a s druge strane natjecateljski duh snaži osjećaj pripadnosti matičnom Fakultetu.

FSB kontinuirano radi na poboljšanju standarda studiranja. Kako bi FSB i nadalje držao korak u istraživačkim i obrazovnim procesima sa suvremenom Europom i ukupnom svjetskom akademskom zajednicom, i u buduće će se baviti sustavnim unaprjeđenjem svih svojih aktivnosti uspostavljenim Sustavom osiguravanja kvalitete.

Dekan
prof.dr.sc. Dubravko Majetić


Fakultet strojarstva i brodogradnje
Ivana Lučića 5
10002 Zagreb, p.p. 102
MB 3276546
OIB 22910368449
PIC 996827485
IBAN HR4723600001101346933
tel: +385 1 6168 222
fax: +385 1 6156 940
Sveučilište u Zagrebu
Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Mapa stranica