User Tools

Site Tools


javno:fsbwifi_winxp

FSB Wireless

Instalaciju možemo podijeliti u tri dijela:

  • instalaciju SecureW2 klijenta potrebnog za EAP-TTLS autorizaciju,
  • podešavanje ostalih mrežnih postavki potrebnih za spajanje na FSBwireless mrežu,
  • konfiguracija SecureW2 programa.

1. Instalacija SecureW2 klijenta Zbog korištenja različitih naprednih autentifikacijskih mehanizama koje Windows XP operacijski sustav standardno ne podržava, na vašem računalu je nužno instalirati program SecureW2. Ukoliko ste u nekom od studentskih domova u kojima je već otprije uveden Internet, onda najvjerojatnije već imate SecureW2 program instaliran i konfiguriran ispravno - u tom slučaju prijeđite odmah na 2. dio instalacije i preskočite 3. dio instalacije.

Ostali koji nemate SecureW2 i upravo ste ga skinuli, trebate slijediti dalje ove upute. Navedeni program SecureW2 je direktno dostupan ovdje (potrebno se ulogirati sa AAI@EDU identitetom). Instalaciju započinjete klikom na gumb Next:

Zatim se trebate složiti sa licenčnim ugovorom tako da kliknete na gumb I Agree. U sljedećem izborniku (za instalaciju komponenti) ne mijenjate ništa (selekcija treba odgovarati onoj na donjoj slici) već samo odaberete gumb Install:

Nakon par minuta (maksimalno 5) će se sve komponente instalirati i dobit ćete izbornik za restartanje vašeg računala. U tom izborniku trebate odabrati Reboot now što će zatvoriti sve aktivne programe na računalu i restartati ga:

Nastavljamo sa konfiguracijom same bežične kartice za FSBwireless mrežu…

2. Konfiguriranje bežične kartice za FSBwireless mrežu

Na Desktopu vašeg računala potrebno je pronaći ikonu My Network Places te kliknuti desnom tipkom miša na istu. Zatim je potrebno odabrati Properties i dobiti prozor sa popisom mrežnih sučelja. Alternativno je moguće isto dobiti kroz Start Menu pa Control Panel:

U rečenom je prozoru potrebno odabrati bežičnu mrežnu karticu; prijenosna računala najčešće imaju Intel Pro/Wireless 2100, 2200BG, 2915ABG ili 3945ABG mrežne kartice. Potrebno je kliknuti na rečenu karticu desnim klikom miša te opet odabrati Properties. Tada ćete dobiti slijedeći izbornik:

Zatim odaberite Internet Protocol (TCP/IP) i kliknite na Properties gumb. U dobivenom izborniku odaberite mapu General lijevim klikom miša. U rečenoj mapi postavke Obtain an IP address automatically i Obtain DNS server address automatically trebaju biti uključene odnosno odabrane.

Potvrdite rečeni izbornik sa gumbom OK te se vratite u prethodni izbornik. Ondje trebate u mapi Wireless Networks odabrati mrežu FSBwireless (vidljiva će biti jedino ako ste u dometu). Primijetite da opcija Use Windows to configure my wireless network settings treba biti označena:

Pod mapom Association i izborom Network Authentication treba odabrati WPA, a u Data Encryption treba odabrati TKIP. Jedino u slučaju da vaša mrežna kartica ne podržava WPA enkripciju možete odabrati Open i WEP kombinaciju, no rečena uvjetuje znatno manju sigurnost vaše komunikacije i vaših podataka!

U Authentication mapi treba odabrati Enable 802.1x authentication for this network (obično je zasivljeno i već odabrano!). Za EAP type je potrebno odabrati SecureW2. Primijetite da ostale opcije trebaju biti onemogućene kao što je na slici:

Zatim pored SecureW2 odaberite Properties, čime prelazimo na konfiguraciju SecureW2 programa.

3. Konfiguracija SecureW2 programa

Odaberite gumb Configure:

U sljedećem izborniku u mapi Connection isključite opcije Use alternate outer identity i Enable session resumption (quick connect):

Nadalje, u mapi Certificates ugasite opciju Verify server certificates:

Odaberite mapu Authentication. Pod izbornikom Select Authentication Method treba biti PAP:

Pod mapom User account trebate isključiti opcije Prompt user for credentials i Use this account to logon computer. U polje Username upišite svoje AAI korisničko ime (CMU korisnički račun, račun za spajanje na internet iz studentskih domova, odnosno putem modemskih linija od kuće, CARNet Mobile, itd.). Rečeno korisničko ime najčešće glasi iprezime@fsb.hr (prvo slovo imena i ostatak prezimena, no moguće je da je i drukčije - ovaj podatak morate dobiti od administratora ustanove).

Kliknite na gumb OK i pozatvarajte sve prozore s postavkama koje ste do tada otvorili. I to je to, trebali bi se automatsko spojiti unutar idućih par minuta.

FSBwireless

javno/fsbwifi_winxp.txt · Last modified: 2011/10/04 10:08 by dalibor